Την θέλουν άραγε τη ΔΕΘ οι Θεσσαλονικείς;

dethΗ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης(ΔΕΘ) ήταν κάποτε σύμβολο για τη πόλη της Θεσσαλονίκης και ορόσημο για ολόκληρη την Ελλάδα. Προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες απ’όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια. Παρουσιάζονταν καινούργια προϊόντα, εφαρμογές τεχνολογίας, καινοτόμα πράγματα και γενικά είχε ένα ενδιαφέρον και ήταν must-visit, ειδικά για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Δε γινόταν να «έτρεχε» η έκθεση και την ημέρα της Κυριακής όλες οι οικογένειες να μην είχαν στο πρόγραμμά τους πως θα επισκεφτούν την έκθεση. Οι επιχειρηματίες της πόλης από την άλλη, έβλεπαν τη πελατεία τους να αυξάνεται, το κέντρο της πόλης γέμιζε κόσμο και γενικά η Θεσσαλονίκη για 7-10 ημέρες ήταν στο κέντρο των εξελίξεων, ευχάριστα..

Τα χρόνια πέρασαν και οι εποχές αλλάξαν.. Πλέον η έκθεση γίνεται «μετά κόπων και βασάνων», με ελάχιστες συμμετοχές(σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) και με αρκετά παρατράγουδα.. Στην εποχή μας, έκθεση ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη σημαίνει:

  • Πορείες
  • Επεισόδια
  • Κλείσιμο ιστορικού κέντρου από ΜΑΤ
  • Νεκρό κέντρο και άδεια μαγαζιά
  • Αστυνομοκρατούμενη πόλη για 15 ημέρες

Και γενικά μια εβδομάδα αναβρασμού και επεισοδίων..

Αναρωτιέμαι εάν οι «υπεύθυνοι» του κράτους δε τα βλέπουν αυτά.. Δε βλέπουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στο κόσμο..

Πάει ο πρωθυπουργός της χώρας να εγκαινιάσει την έκθεση και πρέπει η αστυνομία να κλείσει όλους τους παρακείμενους δρόμους, η είσοδος να γίνεται μόνο με διαπιστεύσεις(!) και όλα αυτά για να μιλήσει 2 ώρες ο εκάστοτε πρωθυπουργός, στους δικούς του ανθρώπους.. Για 2 ώρες, να προκαλέσει τόση φασαρία, πορείες συνδικάτων, ταλαιπωρία κόσμου με το κλείσιμο των δρόμων, κοκ..

Από την άλλη, έχουμε τα συνδικάτα να κάνουν πορείες, να διαμαρτύρονται, να συμμετέχουν και αυτοί με το τρόπο τους στο «πανηγύρι» της έκθεσης με απώτερο σκοπό τι; Να αλλάξει κάτι ή να ευαισθητοποιηθεί ο πρωθυπουργός που μιλάει σε μια αίθουσα, μέσα σε δικούς του ανθρώπους; Τίποτα απ’ αυτά δε θα γίνει, μόνο έξτρα ταλαιπωρία δημιουργείται..

Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια..

Αλήθεια, ρωτήσατε τους Θεσσαλονικείς εάν πλέον θέλουνε την έκθεση;