Ταξίδι στο Βελιγράδι

Το τριήμερο της 25 Μαρτίου, επωφεληθήκαμε την αργία κι έτσι κανονίσαμε ένα ακόμα Βαλκάνιο ταξίδι, στη πόλη του Βελιγραδίου αυτή τη φορά. Προσωπικά είναι η 2η φορά που επισκέπτομαι την πόλη, μετά το 2013 όπου είχα πάει πρώτη φορά. Αυτή τη φορά οδικώς όμως..

Πηγαίνοντας

Ξεκίνημα κατά τις 4 το πρωί από Θεσσαλονίκη. Μετά από λίγη ώρα φτάνουμε στα σύνορα των Σκοπίων όπου χωρίς κίνηση και χωρίς καθυστέρηση περνάμε τα σύνορα. Ακολουθεί η διαδρομή μέσα στα Σκόπια σε μέτριους δρόμους όμως με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Όλα αυτά μέχρι τη πόλη των Σκοπίων, όπου εκεί ο δρόμος γίνεται μιας κατεύθυνσης με στροφές – θυμίζει αντίστοιχα τα δικά μας Τέμπη. Χωρίς δυσκολίες περνάμε τα σύνορα Σκόπια-Σερβία και είμαστε πλέον στο Σέρβικο έδαφος.

Ο δρόμος μέχρι το Νις είναι πολύ μέτριος με στροφές. Στάση στο Νις για φαγητό και ξεκούραση (στη κλασσική ταβέρνα που σταματάνε όλοι, λίγο έξω από το Νις).

weed_white

weed_white

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φτάνοντας στο Βελιγράδι περί τις 11 το πρωί τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και έπειτα επισκεφτήκαμε το μουσείο του Τέσλα

Μικρό μουσείο με ενδιαφέροντα πράγματα όμως. Θέλαμε να δούμε και την διάσημη μπάλα που αγγίζεις και σου σηκώνονται οι τρίχες(στην κυριολεξία) αλλά δεν λειτουργούσε.

Δείτε το βιντεάκι όμως με την ασύρματη μεταφορά ενέργειας και πως ανοίγουν οι λάμπες

Επόμενη στάση στο ποτάμι και μια βόλτα με βάρκα..Ατυχήσαμε όμως γιατί λειτουργούνε μέχρι τις 6 το απόγευμα και δε τα προλάβαμε(χειμερινή σεζόν ακόμα γαρ..)

Απολαύστε όμως μερικές φωτογραφίες

 

Δε θα γράψω για νυχτερινή ζωή κτλ..Νομίζω όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν τι εστί Βελιγράδι by night..Σας προτείνω ανεπιφύλακτα την περιοχή Σκαντάρλια – με παρααδοσιακές ταβέρνες, ζωντανή μουσική και γενικά ένα κέφι μέχρι αργά το βράδυ..

Δεύτερη ημέρα πρωί και επίσκεψη στο μεγαλεπήβολο κάστρο του Βελιγραδίου το Kalemegdan.

“Το Kalemegdan είναι ένα οχυρό και πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή Stari Grad κοντά στο κέντρο της πόλης. Στέκεται στην κορυφή του λόφου Šumadija, σε ύψος 125.5 μέτρων, στην συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Sava. Το οχυρό είναι η καρδιά και το παλιότερο σημείο της πόλης του Βελιγραδίου και για αιώνες, ο πληθυσμός της πόλης ζούσε εντός των τειχών του οχυρού, κάτι που το κάνει να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης”

Απολαύστε φωτογραφίες από το Kalemegdan

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν και 2 ξεχωριστά εκθέματα. Μια η έκθεση πολεμικού μουσείου με κανόνια, πυροβολικά,κτλ (με ελεύθερη πρόσβαση) καθώς και το μουσείο βασανιστηρίων με εξτρά χρέωση.

Φωτογραφίες από το μουσείο βασανιστηρίων

Η -σύντομη- εκδρομή τελειώσε με επίσκεψη του επόμενου πρωϊνού στον ναό του Αγ.Σάββα.

“Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες, καθώς είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός στον κόσμο. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σημαντικό πρόσωπο της χώρας κατά τη μεσαιωνική εποχή”

Ο ναός από μέσα είναι σαν…γιαπί και δυστυχώς τα βήματα προόδου είναι πολύ μικρά χρόνο με το χρόνο. Ελπίζουμε -κάποτε- να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον κόσμο..

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και περιμένω σχόλια καθώς κι αν έχετε ερωτήσεις εαν πρόκειται να επισκευτείτε το Βελιγράδι σύντομα!

« 1 of 2 »