Το SUP είναι ένα – σχετικά – καινούργιο άθλημα και δραστηριότητα γενικότερα στην Ελλάδα.

Αν και στο εξωτερικό γνωρίζει άνθηση τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, στη χώρα μας έχει αρχίσει να εμφανίζεται δειλά δειλά από το 2013 και έπειτα.

 

Τι είναι όμως το SUP ?

 

Αρχικά, το SUP σημαίνει STAND UP PADDLING ή διαφορετικά σε ελεύθερη μετάφραση «όρθια κωπηλασία».

 

Πρόκειται για μεγάλες σανίδες όπου πάνω βρίσκεται 1 άτομο και κάνει όρθιος κουπί. Το κουπί είναι μονό – όχι σαν τα κουπιά του κανόε καγιάκ δηλαδή και αρκετά ψηλό.

 

Ο αθλητής πρέπει ταυτόχρονα να ισορροπεί πάνω στη σανίδα αλλά και να κάνει κουπί. Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο, αλλά μετά από λίγη ώρα υπάρχει άμεση εξοικείωση.

 

Σανίδες για SUP

 

Υπάρχουν αρκετού τύπου σανίδες για το SUP. Τόσο πλαστικές και ξύλινες όσο και φουσκωτές που μπορείτε να τις κουβαλάτε παντού!

 

Πλαστικές και ξύλινες σανίδες SUP

 

Πρόκειται για σανίδες τύπου surf, όμως πιο μεγάλες και με διαφορετικές διαστάσεις. Οι σανίδες για sup χωρίζονται σε all around(fun) καθώς και race(12,6’’ &  14”). Οι σανίδες fun είναι από 8’’ μέχρι συνήθως 10’’10’ (οι διαστάσεις είναι σε πόδια – 10 πόδια = 3μέτρα).

 

Οι αγωνιστικές σανίδες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Σε 12’’6’ και 14’’ . Επίσης, οι αγωνιστικές σανίδες είναι πιο λεπτές και πιο στενές για να έχουν καλύτερη πλεύση και να είναι πιο γρήγορες – σε αντίθεση με τις fun σανίδες που είναι πιο πλατιές και πιο χοντρές, έτσι ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στον αρχάριο χρήστη.

 

Φουσκωτές σανίδες SUP

 

Οι φουσκωτές σανίδες sup προσφέρουν εύκολη μετακίνηση στον ιδιοκτήτη τους. Ξεφουσκώνουν και τυλίγονται εύκολα σε ένα μεγάλο backpack και μπορείτε να τις μεταφέρετε κυριολεκτικά παντού! Οι φουσκωτές σανίδες sup περιέχουν μια ειδική τρόμπα υψηλής πίεσης που σας επιτρέπει μέσα σε 10-15 λεπτά να φουσκώσετε το sup σας! Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει και ηλεκτρική τρόμπα υψηλής πίεσης όπου σε λιγότερο χρόνο και δίχως κόπο μπορείτε να φουσκώσετε το sup σας!

 

Και εδώ οι κατηγορίες είναι οι ίδιες: Fun σκάφη μέχρι περίπου 10’’10’ και αγωνιστικά στις κατηγορίες 12’’6’ & 14’’ . Τα φουσκωτά σκάφη sup έχουν το πλεονέκτημα της μεταφοράς έναντι των πλαστικών ή ξύλινων σκαφών sup όπως υστερούν ως προς την πλεύση καθώς είναι λίγο πιο αργά.

 

Κουπιά

 

Τα κουπιά sup είναι τελείως διαφορετικά από τα κουπιά του καγιάκ ή της βάρκας. Είναι ένα μονοκόμματο κουπί με μια «πιάστρα» στο άνω μέρος όπου το κρατάμε. Τα κουπιά χωρίζονται σε αλουμινίου, carbon και fiberglass. Τα 2 τελευταία είναι πολύ ελαφριά (από 500gr έως 900gr) και δε κουράζουν τον αθλητή.

Τα πιο διαδεδομένα για fun χρήση είναι τα κουπιά αλουμινίου καθώς είναι πολύ πιο φθηνά (κόστος κάτω από 100€) έναντι των carbon ή fiberglass όπου ξεκινάνε από 180€ και άνω.

Συνήθως τα κουπιά για sup έρχονται με ρυθμιζόμενο ύψος έτσι ώστε να τα ρυθμίσετε ακριβώς στις ανάγκες σας. Προσοχή όμως καθώς κάποια μοντέλα από carbon κουπιά έρχονται με fix διαστάσεις – οπότε και θα πρέπει να τα δοκιμάσετε πριν την αγορά σας.

 

Εξοπλισμός

 

Ο εξοπλισμός στο sup διαφέρει ανάλογα την εποχή . Εάν κάνετε sup εποχιακά μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τότε θα χρειαστείτε μόνο μια μπλούζα dry fit για να μη σας κάψει ο ήλιος, το καπέλο με τα γυαλιά σας και το leash. Το leash είναι το «κορδόνι» που συνδέει το πόδι σας με τη σανίδα, έτσι ώστε άμα πέσετε να μη φύγει μακριά το sup και το κυνηγάτε!

Εάν θέλετε να συνεχίσετε το sup, κάτι το οποίο σας το προτείνω, θα πρέπει να εξοπλιστείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως: Στολή για τον χειμώνα(3 ή 5 χιλιοστά), καλτσάκια, παπουτσάκια θαλάσσης και γάντια. Με όλα αυτά, θα μπορείτε να κάνετε sup στην Ελλάδα τουλάχιστον 10-11 μήνες τον χρόνο και να το απολαμβάνετε!

 

Τεχνικές

 

Το sup έχει αρκετές τεχνικές τις οποίες αναπτύσσετε σιγά σιγά και αφού εξοικειωθείτε πρώτα με την σανίδα, την ισορροπία και το κουπί. Οι τεχνικές αφορούν το γρήγορο κουπί, τη στροφή – pivot – , τον κυματισμό μέχρι ακόμα και το να κάνετε surf με τη σανίδα του sup.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε μερικές ωραίες τεχνικές γύρω από το κουπί στο sup.

Που μπορείς να κάνεις στην Ελλάδα

 

Το sup στην Ελλάδα όπως γράψαμε και στην αρχή του άρθρου, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές σχολές ενοικίασης καθώς και εκμάθησης τεχνικών sup. Για την Αθήνα, μπορείτε να επισκεφθείτε είτε την Λούτσα είτε τον Άλιμο όπου λειτουργούν αντίστοιχα σχολές ενοικίασης. Στη Χαλκιδική τα πράγματα είναι πολύ πρώιμα ακόμα και θα βρείτε ενοικίαση sup μόνο στο δεύτερο πόδι (Καλαμίτσι και Τριστινίκα)

Ενοικιάσεις sup θα βρείτε και σε άλλα μέρη – τουριστικά – της Ελλάδας όπως στη Σκόπελο, στη Θάσο,στη Σαντορίνη,κ.α.

 

Sup στην Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική

 

Στη Θεσσαλονίκη γίνονται κάποιες σημαντικές ενέργειες για την προώθηση του αθλήματος καθώς και την επέκταση αυτού και τους χειμερινούς μήνες.

 

Πραγματοποιούμε προπονήσεις sup είτε στον Θερμαϊκό(ξεκινώντας από την Καλαμαριά) είτε σε κοντινές παραλίες της Περαίας και της Χαλκιδικής.

 

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με προσωπικό μήνυμα στο Facebook ώστε να ενημερωθείτε και να έρθετε στις συναντήσεις μας – είστε όλοι ευπρόσδεκτοι ανεξαρτήτως επιπέδου και σανίδας!

 

Διαθέτουμε άτομα που μόλις έχουν ξεκινήσει να κάνουν sup και σανίδες από φουσκωτές fun μέχρι αγωνιστικά carbon races!

 

 

 

Για απορίες,ερωτήσεις κτλ γύρω από το sup μπορείτε είτε να σχολιάσετε στο άρθρο είτε να μιλήσετε απευθείας μαζί μου στο Facebook (profile εδώ)